Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

10-12 Μαΐου 2014 : 2ο σεμινάριο με τον Γιώργο Μουλουδάκη στο Athenaeum

2ο Σεμινάριο με τον Γιώργο Μουλουδάκη στο Athenaeum
(Φεβρουάριος-Ιούνιος 2014)
ΠΡΟΣ ΜΙΑ “ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ” ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ
Σειρά διαλέξεων και μαθημάτων με μέσο την κιθάρα
Ο κύκλος αυτών των συναντήσεων επανατοποθετεί θέματα ερμηνείας και διδασκαλίας στη βάση μιας προσωπο-κεντρικής οπτικής, εξερευνώντας ταυτόχρονα την πολιτική σημασία της μουσικής πράξης στο περιβάλλον της “κρίσης”. Στόχος είναι η αποσυναρμολόγηση των παραμέτρων που συνθέτουν το παζλ της σύγχρονης καλλιτεχνικής ζωής και η επανασύνθεσή τους με έναν τρόπο που να δίνει προτεραιότητα στο Πρόσωπο, και στην κάθαρσή Του από τα επίκτητα στοιχεία που ακυρώνουν την αιχμή ελευθερίας της μουσικής ως ζωντανό επαναστατικό γεγονός. Όχημα για τη βιωματική σχέση με αυτά τα θέματα θα είναι η κιθάρα αλλά οι απαντήσεις θα αγκαλιάσουν λειτουργικά κάθε μουσική δραστηριότητα.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις θεματικές ενότητες των τριών ημερών (συνολικά 12 συναντήσεις). Κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει το πλήρες ή τα επί μέρους.
Η τρίτη ενότητα απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε μικρότερες τάξεις και απασχολεί εν μέρει τους συμμετέχοντες στις άλλες ενότητες ως δασκάλους.
Κάθε ημέρα εγκαινιάζεται με την θεωρητική έκθεση των θεμάτων που θα μας απασχολήσουν (12 συνολικά μικρές διαλέξεις). Στη συνέχεια, τα έργα που διδάσκονται θα αντιμετωπιστούν ως όχημα για την εμπέδωση της παραπάνω οπτικής. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο έργο μπορεί να παρουσιαστεί παραπάνω από μια φορά κατά τη διάρκεια κάθε ενότητας, αφού ο τρόπος εκτέλεσης διαφοροποιείται ανάλογα με το τι είναι εκείνο που αναλύουμε.
Οι εκτελεστές θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν ένα έργο σε κάθε μέρα μιας ενότητας, στη διάρκεια ενός μαθήματος (τρία συνολικά μαθήματα). Επίσης θα έχουν την ευκαιρία εφόσον το επιθυμούν να συνεργαστούν με άλλα όργανα, διευρύνοντας το βιωματικό πεδίο της συμμετοχής τους.
Σημειώνεται ότι το επίπεδο τεχνικής δυσκολίας των έργων ουδεμία σημασία έχει. Το “για προχωρημένους” (της προμετωπίδας στην αφίσα), δηλώνει μια στοιχειώδη ψυχική εγρήγορση, που δεν συμβαδίζει αναγκαστικά με την ηλικία ή με το επίπεδο σπουδών.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε δύο κύκλους:
Ο πρώτος κύκλος εκτείνεται σε τρία τριήμερα (15-17 Φεβρουαρίου, 29-31 Μαρτίου και 31 Μαΐου-2 Ιουνίου) και απευθύνεται σε προχωρημένους σπουδαστές και σε πτυχιούχους ή διπλωματούχους που θέλουν να εμβαθύνουν σε θέματα εκτέλεσης και διδασκαλίας της μουσικής. Χωρίζεται, έτσι, σε δύο ενότητες: της εκτέλεσης και της διδασκαλίας.
Ο δεύτερος κύκλος, που απασχολεί το τριήμερο 10-12 Μαΐου, απευθύνεται τυπικά σε μαθητές μικρότερων τάξεων και θα εισάγει τα δοκιμασμένα στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου θέματα με έναν βιωματικό τρόπο.
Οι συμμετέχοντες στον πρώτο κύκλο του σεμινάριο θα λειτουργήσουν εν μέρει -και εφόσον το επιθυμούν- ως δάσκαλοι στον δεύτερο κύκλο, και θα παρουσιάσουν συναυλίες και ομιλίες τους κατά τη διάρκειά του.
Ημερομηνίες
1ο τριήμερο: 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου 2014   (Α΄κύκλος)
2ο τριήμερο: 29, 30 και 31 Μαρτίου 2014           (Α΄κύκλος)
3ο τριήμερο: 10, 11 και 12 Μαΐου 2014               (Β΄κύκλος-για μικρότερες τάξεις)
4ο τριήμερο: 31 Μαΐου, 1 και 2 Ιουνίου 2014     (Α΄κύκλος)
Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριημέρου (Β΄κύκλος) και στο τέλος του συνόλου του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν συναυλίες παρουσίασης του έργου των συμμετεχόντων, και ανοιχτή συζήτηση-αποτίμηση της εμπειρίας μας μέσα στις συναντήσεις. Αυτό το σημείο θεωρείται κρίσιμο για την επανεκτίμηση των γενικών μας αρχών σε σχέση με τον ρόλο της μουσικής εκτέλεσης και της μουσικής διδασκαλίας.
Θέματα που θα μας απασχολήσουν στον πρώτο κύκλο του σεμιναρίου (παράλληλα με τα καθημερινά μαθήματα)
Μια μουσική οπτική προς τον κόσμο μας.
Η πνευματική διάσταση του ήχου -η σχέση με τον φυσικό ήχο ως όχημα ευτυχίας.
Επανάληψη και δημιουργικότητα.
Η σιωπή ως εφαλτήριο.
“Λάθος” και αυθεντικότητα.
Η διαρκής Αλλαγή ως άσκηση.
“Ιδιοφυΐα” και κανονικότητα -τα βαρίδια του μέσου όρου.
Ένστικτο και λογική, ένα ρευστό δίπολο σε χρήση.
Το καθάρισμα της καθημερινότητας -μια εργασία διαρκείας.
“Δουλειά” και διασκέδαση.
Η “ασφάλεια” του θανάτου και τα όρια του σώματος.
Μάσκες και γυμνότητα.
Η εφεύρεση ενός μαθήματος.
Τα επί μέρους:
Ενσυναίσθηση και όξυνση των αισθήσεων. Η επαφή με το ασυνείδητο.
Πώς σκηνοθετούμε το έργο. Σχέση έργου και ζωής.
Ηχοχρωματική παλέτα, δακτυλοθεσία και “ενορχήστρωση”.
Χαλάρωση και έλεγχος του στρες -η Άσκηση ενός σώματος σε διαθεσιμότητα.
Η τεχνική ως παράγωγο -εφευρέτης ασκήσεων με βάση τις ανάγκες.
Οι πολλαπλές προσωπίδες της ερμηνείας και η αναζήτηση του Προσώπου πίσω απ’ τη μάσκα. Το τρακ ως αυτόχειρας.
Η διδασκαλία ως επαναστατική πράξη και ο θάνατος του δασκάλου.
Παράδοση και νεωτερικότητα, ένα δίπολο σε μετεωρισμό.
Συνεργασία μουσικών – ένα πεδίο άσκησης.
Στα πλαίσια αυτού του κύκλου προτείνονται αλλά και συλλογικά “εφευρίσκονται” ασκήσεις βιωματικής σχέσης με το κάθε αντικείμενο.
Στον δεύτερο κύκλο (για μικρότερες τάξεις) θα μας απασχολήσουν τα ίδια θέματα, ενσωματωμένα με ένα βιωματικό τρόπο στα μαθήματα, και θα δοκιμαστούν στην πράξη οι αρχές που τοποθετούμε τροχιοδεικτικά στον πρώτο κύκλο. Οι συμμετέχοντες στον πρώτο κύκλο παίρνουν την ευθύνη αν το επιθυμούν να δοκιμάσουν στην πράξη αυτές τις αρχές, παρουσιάζοντας σε συναυλία δείγματα της εργασίας τους και λειτουργώντας κατά τη διάρκεια του κύκλου ως δάσκαλοι.
Το τελευταίο τριήμερο του σεμιναρίου λειτουργεί εν πολλοίς ως σύνοψη και ως απολογισμός στην πράξη των θεμάτων που θα μας απασχολήσουν.
Οικονομικά στοιχεία
Α΄ κύκλος 
Εκτελεστές (παρακολουθούν το σεμινάριο, συμμετέχουν στις συζητήσεις και στις ομαδικές ασκήσεις και έχουν 3 ατομικά μαθήματα σε κάθε τριήμερο, με έργα της επιλογής τους): 120 ευρώ για κάθε τριήμερο.
Ακροατές (παρακολουθούν το σεμινάριο, συμμετέχουν στις συζητήσεις και στις ομαδικές ασκήσεις): 50 ευρώ για κάθε τριήμερο.
Β΄ κύκλος
Εκτελεστές (παρακολουθούν το σεμινάριο, συμμετέχουν στις συζητήσεις και στις ομαδικές ασκήσεις και έχουν 2 ατομικά μαθήματα με έργα της επιλογής τους με τον Γιώργο Μουλουδάκη και ένα ατομικό μάθημα με έναν από τους ενεργά συμμετέχοντες στον πρώτο κύκλο του σεμιναρίου): 80 ευρώ
Ακροατές (παρακολουθούν το σεμινάριο, συμμετέχουν στις συζητήσεις και στις ομαδικές ασκήσεις): 40 ευρώ
Για τους μαθητές του Athenaeum και για όποιον παρακολουθήσει το σύνολο των κύκλων ως εκτελεστής θα υπάρξουν ειδικές τιμές.
Καταληκτικές ημερομηνίες συμμετοχών
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των εκτελεστών για κάθε τριήμερο θεωρείται η 7η ημέρα πριν την έναρξή του. Οι ακροατές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή νωρίτερα ή και την ημέρα έναρξης του κάθε τριημέρου, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα θέσεων.
Διευκρινίσεις
Οι εκτελεστές μπορούν να παρακολουθήσουν ένα μόνο τριήμερο του πρώτου κύκλου αν το επιθυμούν. Επειδή όμως τα τριήμερα θεωρούνται θεματικά συμπαγή δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο μία ημέρα.
Οι ενεργά συμμετέχοντες στα δυο πρώτα τριήμερα του πρώτου κύκλου συμμετέχουν στον δεύτερο κύκλο δωρεάν ως ακροατές αλλά και ως ενεργοί δάσκαλοι, εφόσον το επιθυμούν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να εκθέσουν παράλληλα την εμπειρία και το έργο τους κατά τη διάρκεια συναυλιών και ομιλιών τους προς τους σπουδαστές των μικρότερων τάξεων.
Το τελευταίο τριήμερο του πρώτου κύκλου και του συνόλου του σεμιναρίου (31 Μαΐου – 2 Ιουνίου)  επιφορτίζεται με την επιπλέον ευθύνη ενός απολογισμού του δεύτερου κύκλου και μια κριτική σύνοψη των ως εδώ πεπραγμένων της ομάδας.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
Athenaeum, Αδριανού 3, Θησείο. Τηλ. 210-3211987, 55 και 49
Ομάδα facebook: 2ο σεμινάριο Γ.Μουλουδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου