Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

14-15/3 ρεσιτάλ και σεμινάριο κιθάρας απο την Βαρβάρα Γύρα στην Αθήνα

 
Image Active 
Η Βαρβάρα Γύρα έρχεται στην Αθήνα
για να δώσει ένα ρεσιτάλ με τίτλο
«Μικρές σιωπές για κιθάρα»
στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 στις 9 μμ.
Θα ακολουθήσει σεμινάριο κιθάρας
την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, από τις 2 εως τις 6 μμ.

***
Βαρβάρα Γύρα
Varvara Gyra

Μικρές σιωπές για κιθάρα
Ρεσιτάλ κιθάρας
14.3 / έναρξη 21.00 / είσοδος 10 €

Σεμινάριο κιθάρας
Ερμηνεία και ανάλυση μουσικών κομματιών από το αναγεννησιακό, μπαρόκ,
κλασικό, ρομαντικό, σύγχρονο και λατινοαμερικάνικο ρεπερτόριο.
15.3 / 14.00 – 18.00 / 45 € για ερμηνευτές & 10 € για ακροατέςΜικρές σιωπές για κιθάρα - 14.3

Η Βαρβάρα Γύρα θα παρουσιάσει ένα ρεσιτάλ με έργα που προέρχονται από διάφορες γωνιές του κόσμου κι αναδεικνύουν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της κιθάρας. Πρόκειται για μουσική από την Ισπανία, όπου ο F. Tarrega κι ο M. Llobet συνέθεσαν έργα γεμάτα πάθος, καθώς και για διασκευές έργων για λαούτο του J. S. Bach. Έπειτα, περνώντας από το εκλεπτυσμένο περιβάλλον του Fernando Sor που έζησε στην Aγγλία και στη Γαλλία στις αρχές του 19ου αιώνα, η μουσική του Roland Dyens κι οι αναφορές του στη musette και το τανγκό φέρνουν στον ακροατή έναν αέρα από το Παρίσι. Οι ελληνικοί χοροί του Δημήτρη Φάμπα δίνουν τον παλμό της ελληνικής γης με ρυθμούς αργούς και ζωηρούς, κι η μελοποιημένη ποίηση του Κ. Καβάφη, από την πρόσφατη ευρωπαϊκή περιοδεία της μουσικού με τη Charlotte Rampling, συνδέει την κιθάρα και τον κόσμο του ποιητή. Η μουσικός θα ερμηνεύσει επίσης έργα του γεμάτου ευαισθησία «ποιητή» της κιθάρας A. Yupanqui από την Aργεντινή, ένα βαλς του πιο κλασικού από τους λατινοαμερικάνους A. Barrios Mangore από την Παραγουάη, καθώς και τη νέα μορφή της περίφημης Milonga του αργεντίνου Jorge Cardoso.

«Η ιδέα για τις «Μικρές σιωπές για κιθάρα» γεννήθηκε όταν παρακολούθησα για πρώτη φορά μια θεατρική παράσταση στο ΚΕΤ. Ο χώρος είναι νέος, πολυεπίπεδος, γεμάτος από μια σιωπή που σε προσκαλεί είτε να την ακούσεις προσεκτικά είτε να πεις κάτι εσύ ο ίδιος. Εγώ θα ήθελα να τα κάνω και τα δύο, αλλά με την κιθάρα μου. Κοιτάζοντας τις παλιές οθόνες του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων θυμήθηκα τον καιρό που ήμουν παιδί: στο τέλος του τηλεοπτικού προγράμματος, αργά τη νύχτα, η κρατική τηλεόραση διέκοπτε το πρόγραμμά της κι η οθόνη έδινε τη θέση της στη σιωπή. Ήταν η ώρα για σιωπή, για ξεκούραση και για συλλογισμό. Kάπως έτσι λειτουργεί κι η κιθάρα μου: μιλάει, τραγουδάει, παραπονιέται, χορεύει, ερωτεύεται, κάνει τα χίλια μύρια καπρίτσια της για να δώσει τελικά τη θέση της στις μικρές σιωπές. Μικρές σιωπές για να σκεφτούμε. Μικρές σιωπές για να αναλογιστούμε αυτά που θέλουμε να αρνηθούμε, αυτά που θέλουμε να δεχτούμε, κι αυτά που θέλουμε να βροντοφωνάξουμε. Η σιωπή είναι η πρώτη ύλη του μουσικού. Ίσως κι η πιο πολύτιμη.»


Σεμινάριο κιθάρας - 15.3

Στο masterclass μπορούν να συμμετάσχουν:
- Kιθαρίστες Ανωτέρας τάξης, πτυχιούχοι και διπλωματούχοι που θα ερμηνεύσουν έργα της επιλογής τους.
- Φιλόμουσοι, κιθαρίστες, μουσικοί άλλων οργάνων και καθηγητές μουσικής που θα παρακολουθήσουν το mastrerclass ως ακροατές.

Κατά τη διάρκεια του masterclass οι ερμηνευτές θα επικεντρωθούν στην ερμηνεία κι ανάλυση των μουσικών έργων που θα επιλέξουν οι ίδιοι από το αναγεννησιακό, μπαρόκ, κλασσικό, ρομαντικό, σύγχρονο και λατινοαμερικάνικο ρεπερτόριο. Θα μελετηθούν επίσης η ενίσχυση κι εξέλιξη της τεχνικής του κάθε μουσικού, η αυτοσυγκέντρωση, η από μνήμης εκμάθηση μουσικών έργων, η ανώδυνη κι αποτελεσματική μελέτη καθώς κι η κατανόηση του τρακ.

Δηλώσεις συμμετοχής
Ερμηνευτές: στείλτε όνομα, ηλικία, επίπεδο, τηλέφωνο, ένα σύντομο βιογραφικό και 2 έργα που επιθυμείτε να ερμηνεύσετε στο info@polychorosket.gr πριν τις 8 Μαρτίου 2013.
Ακροατές: στείλτε όνομα, ηλικία, επίπεδο και τηλέφωνο στο info@polychorosket.gr πριν τις 8 Μαρτίου 2013.

Συμμετοχή: Το κόστος συμμετοχής στο masterclass ανέρχεται στα 45 ευρώ για τους ερμηνευτές και συμπεριλαμβάνει 1 ώρα διδασκαλίας καθώς και τη δυνατότητα παρακολούθησης των άλλων μουσικών. Το κόστος συμμετοχής για τους ακροατές ανέρχεται στα 10 ευρώ.

http://www.varvaragyra.com/

***

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α & Σικίνου, Κυψέλη / Τηλ. 213.004.04.96.
www.polychorosket.gr / info@polychorosket.gr

Λεωφορεία (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8
Τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14
Τρόλεϊ (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4
ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (10 λεπτά με τα πόδια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου