Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Οι πρώτες ηχογραφήσεις των έργων του Agustin Barrios

Ως γνωστόν το έργο του Barrios άργησε πολύ να πάρει την θέση που του άρμοζε στο ρεπερτόριο της κιθάρας. Η άρνηση του Segovia να συμπεριλάβει στα ρεσιτάλ του ή στην δισκογραφία του κάποια έργα του Barrios, ενώ γνώριζε και των ίδιο και -εν μέρη-το έργο του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την αργοπορία. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι ο ίδιος ο Barrios δεν είχε καταγράψει σε παρτιτούρες πολλές  από τις συνθέσεις του, ενώ είχε εκδώσει μόνο εννιά. Ήταν μάλιστα συχνά η απειλή των στενών του φίλων που τον ανάγκαζε να τις καταγράψει στο χαρτί (όπως του Borda Pagola που τον κλείδωσε σε ένα δωμάτιο μέχρι να γράψει ένα αρκετά μεγάλο μέρος των συνθέσεων του). Ο μύθος λέει ότι εκεί ο Barrios έδωσε το όνομα Las Abejas (Οι μέλισσες) στην γνωστή του σύνθεση για να αποδείξει στον φίλο του ότι εργαζόταν σκληρά σαν τις μέλισσες. Γενικά απο το 1944 που πέθανε ο Barrios μέχρι το 1977 που ο John Williams κυκλοφόρησε τον δίσκο του που περιείχε αποκλειστικά έργα του Barrios (John Williams Plays Barrios 76662 / M35145 LP) ελάχιστοι ήταν οι κιθαριστές που είχαν ηχογραφήσει έργα του μεγάλου συνθέτη. 
 
Ο Williams δεν ήταν όμως ο πρώτος που ηχογράφησε κάποιο έργο του Barrios όπως συχνά πιστεύεται, αν και πριν από τονδίσκο του '77 είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του danza paraguaya στο LP του 73 Music from England, Japan, Brazil, Venezuela, Argentina and Mexico CBS M 73205. Πριν από την επική προσπάθεια του Williams άλλοι κιθαρίστες είχαν αναγνωρίσει την ποιότητα του Barrios και ηχογράφησαν κομμάτια για τα οποία οι παρτιτούρες ήταν διαθέσιμα. Ο πρώτος που ηχογράφησε έργα του Barrios ήταν ο Laurindo Almeida στο LP Guitar Music of Latin America (Capitol P832 1) του 1956 όπου περιέχονται τα Preludio Op. 5 No. 1 και το Chôro da Saudade. Ο Almeida εξέδωσε και σε παρτιτούρες επιμελημένες απο τον ίδιο τα La Catedral, Preludio Op. 5 No. 1 ,Waltz. op8 no 4 και Aconquija. Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να θεωρείται πρωτοπόρος στην προσπάθεια καθιέρωσης του έργου του Barrios.











Ο επόμενος που ηχογράφησε έργα του Βarrios ήταν ο José Luis González Julia (1932-1998) στο LP Portrait of the Guitar (CBS 61654)1968 που περιέχονται τα Danza Paraguaya No.1, Aire de Zamba, Prelude in G minor, και Medallon Antiguo. Ενώ ο Oscar Caceres το 1970 κάνει την πρώτη ηχογράφηση του La Catedral μετά από αυτή του ίδιου το Barrios (Les Grandes Études pour Guitare Erato STU 70614)

Ο Alirio Diaz το 1970 στο LP Guitar Music of Spain and Latin America (EMI HQS 1175) ηχογραφεί εκπληκτικά τα  Danza Paraguay No.1, Aire de Zamba και Cueca και ο Baltazar Benitez ένα μόνο χρόνο πριν το LP του John Williams, αν και μετά την ηχογράφηση του 73, το 1976 στο LP latin American music for the classical guitar ηχογραφεί τα Vals op8 no 4, Vals no 3 και το El ultimo Cancion.
http://www.baltazarbenitez.com/lwf31_small1.jpg





                               Αντωνόπουλος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου